WIJ ZOEKEN GEVELBOUWERS

maart 24, 2022

Bio-based isolatie: uitgangspunten, uitvoering en resultaat

dd-isolation

 

Een van de belangrijkste uitdagingen voor België in de strijd tegen de klimaatverandering is de vermindering van de uitstoot van broeikasgassen. Deze doelstelling van vermindering van het energieverbruik heeft uiteraard gevolgen op het gebied van renovatie en bouw van gebouwen. Het gebruik van bio-based isolatiematerialen maakt energie-efficiënte sociale huisvesting mogelijk. Dit is wat u moet weten over bio-based isolatie.

 

Isolatie van biologische oorsprong

 

Ook de materialen die bij de bouw van huizen worden gebruikt, hebben een enorme invloed op natuurlijke systemen. De grote vraag naar grondstoffen in de bouw is een groot milieuprobleem. Landen met een sterk inzet voor milieubescherming, zoals België, moedigen het gebruik van ecologische en bio-basedbouwmaterialen aan. Bio-based materialen, die afkomstig zijn van plantaardige of dierlijke biomassa, hebben een hoog isolerend vermogen. Steeds meer huiseigenaren willen hun huis bouwen of renoveren op een manier die minder duur is en minder impact heeft op het milieu. Er zijn duurzame en minder schadelijke alternatieven voor minerale wol (glasvezel en steenwol) en synthetische isolatiematerialen uit de petrochemie (PU, PIR, EPS, XPS).

 

bio-based-isolatie

 

De verschillende soorten bio-based isolatie

 

Er is een breed scala aan bio-based isolatiematerialen op de markt, waarvan de vele kwaliteiten breed zijn aangetoond. Ze hebben vele voordelen: grondstoffen uit hernieuwbare of gerecycleerde bronnen, negatieve of neutrale koolstofvoetafdruk, lokale en energiebesparende productiemethoden, uitstekende thermische prestaties, betere vochtopnames, etc. Om u te helpen het bio-based isolatiemateriaal te kiezen dat het best aan uw behoeften voldoet, volgt hier een lijst:

 • Houtvezel
 • Hennepvezel
 • Schapenwol
 • Cellulose
 • Kurk
 • Stro

 

 

Het is bijvoorbeeld mogelijk om:

 

 • Schuine daken van binnenuit isoleren met een van de vele bio-basedisolatieproducten die op de markt zijn: cellulose, houtwol, hennepwol, vlaswol, gerecycleerde textiel- of grasvezel in plaats van minerale wol
 • Isolatie van hellende daken met houtvezelplaten volgens de sarking methode
 • Isolatie van platte daken met stijf geëxpandeerde kurkplaten
 • Gevels van buitenaf isoleren met houtvezel- of geëxpandeerde kurkplaten
 • Gevels aan de binnenzijde isoleren met hennepkalkblokken
 • Of isoleer muren met stro (bv. in een houtskelet) en vloeren met kurk of losse cellulose.

 

Voor sommige toepassingen is “traditionele” isolatie echter een goede keuze, vanwege waterafstoting (geëxtrudeerd polystyreen – XPS), brandvertragende (minerale wol) eigenschappen en de druksterkte waardoor materiaal langer mee gaat (cellulair glas).

België geeft financiële steun voor bio-based isolatie via verhoogde premies: de renovatiepremie voor woningen heeft het bedrag van de aanvaarde projecten met €5/m2 verhoogd (b.w. een stijging van 25%), en de premie voor de renovatie van een woning met €5/m2 (b.w een stijging van 10%), de energiepremie bedraagt €15/m2 (b.w. een stijging van 25%). Deze premies motiveren individuen om duurzame keuzes te maken.

Betere thermische prestaties

 

Slechte isolatie leidt tot een hoge luchtvochtigheid en oververhitting van het huis in de zomer. De thermische isolatieprestaties van bio-based isolatie kunnen concurreren met minerale of fossiele materialen zoals steenwol, glaswol en polystyreen. Bio-based isolatiemateriaal heeft de eigenschap warmte op te slaan en weer af te geven aan een koelere omgeving. Deze indicator wordt de thermische capaciteit genoemd. Het voldoet aan de RT2012 norm. Een goed bio-based isolatiemateriaal heeft een warmtegeleidingscoëfficiënt.

 

Een aangenaam en gezond binnenklimaat

 

Bio-based materialen hebben een vochtregulerende werking, wat bijdraagt aan een evenwichtig binnenklimaat gedurende het hele jaar. Natuurlijke isolatiematerialen slaan meer water op en absorberen veel vocht, wat helpt om de temperatuurschommelingen binnenshuis te reguleren. Een gezond binnenklimaat zorgt voor een betere gezondheid, aangezien bio-based materialen werken als een soort luchtreiniger. Dit is belangrijk voor mensen met aandoeningen aan de luchtwegen, astma en atopische eczeem, die een constante luchtvochtigheid binnenshuis nodig hebben. Schapenwol bijvoorbeeld heeft een bijzonder positief effect, omdat het een grote verscheidenheid van vluchtige organische stoffen (VOC’s) kan absorberen en neutraliseren.

 

Minder schimmelproblemen

 

Schimmel komt voor in gebouwen waar vocht niet kan ontsnappen. De aanwezigheid van schimmel tast niet alleen de integriteit van gebouwen aan, maar houdt ook allergene risico’s in stant. Indien op de juiste wijze aangebracht, kunnen bio-based isolatiematerialen schimmel- en meeldauwvorming tegengaan.

 

Bescherming van de planeet

 

Natuurlijke isolatie is een hoogwaardig, milieuvriendelijk product. Bio-based isolatie draagt op drie manieren bij aan energiebesparing en klimaatbescherming:

 • Hernieuwbare grondstoffen vergen minder energie om te produceren dan conventionele bouwmaterialen zoals minerale wol en materialen van fossiele oorsprong. Zij hebben over het algemeen een veel lager niveau van belichaamde energie.
 • Natuurlijke isolatiematerialen zijn meestal afkomstig uit de regionale land- en bosbouw. Dit betekent korte vervoersafstanden, minder afhankelijkheid van invoer en ontwikkelingskansen voor plattelandsgebieden.
 • Het gebruik van natuurlijke isolatie vermindert de CO2-uitstoot van gebouwen. Wat de verwijdering van bio-based isolatiematerialen betreft, kunnen sommige materialen worden hergebruikt (cellulosevlokken, zeebiezen …), andere zijn recycleerbaar (henneptapijt, schapenwol …). In theorie kunnen veel van deze bio-based isolatiematerialen worden gecomposteerd of verbrand.

Een reeks isolatieproducten op biobasis is een toekomstige markt voor renovatiebedrijven. Bouwbedrijven hebben alles in huis om van duurzaam renoveren met bio-based isolatie de nieuwe standaard voor renovatie in de toekomst te maken!

Notez ce post