WIJ ZOEKEN GEVELBOUWERS

maart 28, 2022

Top 5 van de meest efficiënte milieuvriendelijke geluidsisolatoren

dd-isolation

Bij het bouwen of renoveren van een huis is geluidsisolatie een zeer belangrijke stap. Over het algemeen helpt het om de hoeveelheid lawaai van buitenaf, dat uw rust kan aantasten, te verminderen. Het gebruik van milieuvriendelijke geluiddempende materialen vermindert het risico op het ontstaan van allergieën en beperkt de grijze energiekosten. Hiervoor zijn er verschillende isolatiematerialen die kunnen aansluiten bij u wensen. Het kiezen van de beste isolatie kan een hele hoofdpijn zijn, vooral als u op zoek bent naar een isolatie die zowel milieuvriendelijk als efficiënt is. Om uw zoektocht te vergemakkelijken, vindt u hier de top 5 van de best presterende milieuvriendelijke geluidsisolatieproducten.

 

Geëxpandeerde kurk

Geëxpandeerde kurk is een natuurlijk materiaal dat wordt gemaakt van de schors van de kurkeik. Het is een van de beste geluids- en warmte-isolatoren volgens professionals. Het is goed bestand tegen vochtige omgevingen en is rotvrij. Dit isolatiemateriaal is ook bestand tegen insecten en knaagdieren. Tenslotte is geëxpandeerde kurk ook brandwerend.

Kurk is verkrijgbaar in de vorm van panelen of injecteerbare korrels. U vindt het in de vorm van 40 mm dikke platen, die de intensiteit van hoge tonen in de lucht met 100% verminderen. Wat het contactgeluid betreft, verminderen 10 en 40 mm dikke platen het geluid met respectievelijk gemiddeld 20 en 34 dB.

In het algemeen presteren dikkere platen beter. De 40 mm platen hebben een warmtegeleidingscoëfficiënt van R=0,95.

Deze isolatie kan worden gebruikt voor muren, vloeren, plafonds en zelfs zolders. Een fijne korrelgrootte wordt gebruikt om het in de te isoleren muren aan te brengen. Om het meeste uit dit materiaal te halen, kiest u voor zwarte geëxpandeerde kurk vanwege de vloeibaarheid.

Er is een mogelijkheid dat na het aanbrengen een sterke brand- en stofgeur vrijkomt, maar deze geur verdwijnt enkele dagen later als u de ruimte laat luchten.

Voor een plaat van 20 cm met een warmtegeleidingsvermogen van 5 moet u ongeveer €30 betalen.

 

Cellulosewatten

Cellulosewatten zijn een 100% natuurlijk isolatiemateriaal, gerecycleerd uit kranten- of papierslib. Het is natuurlijk en milieuvriendelijk, omdat het papierafval een tweede leven geeft. Dit materiaal wordt los verkocht en wordt rechtstreeks in de grond geblazen.

Cellulosewatten zijn halfstijf, maar nog wel buigzaam. Het is een uitstekende geluidsisolator en een goede thermische isolator. Zijn geluiddempende prestaties zijn uitstekend. Bovendien regelt het de warmte binnen. Een 45 mm dikke watteringsplaat vermindert het contactgeluid met gemiddeld 47 dB, terwijl een 100 mm dikke plaat het geluid met gemiddeld 60 dB vermindert.

De kaardmachine is de aanbevolen machine wanneer de te isoleren oppervlakte meer dan 50 m2 bedraagt. Het is geschikt voor scheidingswanden, plafonds en muren. Vergeet niet een dampscherm te gebruiken om de luchtdichtheid te verhogen en vocht weg te houden. Voor bepaalde hoeken kan het echter ook met de hand worden geïnstalleerd.

Cellulosewatten zijn niet bestand tegen vocht en zeer ontvlambaar. Het kan ook boorzouten bevatten. De vraag naar cellulosewatten is de laatste jaren echter licht gestegen.

U moet rekenen op ongeveer €8,50/m2 voor een plaat van 20 cm met een weerstand van R=5,4.

 

Houtwol of houtvezelaanleg

Houtwol wordt gemaakt uit houtvezels. Het is een recyclebare en volledig natuurlijke isolator. Het maakt hergebruik van houtafval mogelijk. Het heeft een goede kwaliteit-prijs verhouding. Voor het plaatsen ervan is zeer weinig grijze energie nodig. Dit bij elkaar maakt houtwol een milieuvriendelijke isolator.

Deze isolator is verkrijgbaar in stijve en halfstijve panelen. Het kan ook in bulk worden verkocht voor directe plaatsing in de vloer of muren. Daarnaast is dit product erg effectief tijdens elke fase van het seizoen. Comfort is gegarandeerd in de zomer, maar ook in de winter.

Het grootste nadeel van deze isolator is de gevoeligheid voor vocht en het materiaal is niet erg flexibel. Daarnaast ontstaat er veel stof als het wordt geplaatst. Voor een plaat van 20 cm met een geleidingsvermogen van 5 bedraagt de aankoopprijs ongeveer 10 €/m2. Deze isolator is één van de goedkopere materialen.

 

Katoenvezel

Katoenvezel, ook wel bekend als isolatie watten, is een goede geluidsisolator en licht van gewicht. Dit materiaal is afkomstig van recycling van afval in de textielindustrie. Het wordt meestal in bulk aangeboden en is makkelijk te plaatsen.

Katoenvezel is erg goed in het verlagen van geluid, bij een minimum dikte van 50 mm kan dit material wel 42 dB verminderen. Bij luchtgeluid is het zelfs een percentage van 95% dat wordt verminderd. Katoenvezel is niet alleen een uitstekende geluidsisolator, maar heeft ook enorme thermische prestaties. 

Katoenvezel wordt aanbevolen voor thermische isolatie en voor het opvullen van verloren zolders. Het warmtegeleidingsvermogen ligt tussen 0,036 en 0,045 W/(m.K). 

Dit milieuvriendelijke materiaal is echter wel erg ontvlambaar en gevoelig voor vocht.

Katoenvezel kan worden gekocht voor tussen de €12 en €25/m2.

 

Schapenwol

Schapenwol, ook wel bekend als watten van schaapscheerwol, is een natuurlijk isolatiemateriaal dat zeer gewaardeerd wordt om zijn weerstand en lange levensduur. Het wordt geproduceerd door het scheren van schapen. Daarnaast is het ook zeer absorberend.

Schapenwol kan namelijk twee keer zijn gewicht aan water opnemen zonder zijn isolerend vermogen te verliezen. In de zomer houdt het opgeslagen vocht het interieur koel. Het is bestand tegen bezinking en veroorzaakt over het algemeen geen allergieën bij contact met de huid.

Het is in bulk verkrijgbaar en wordt gebruikt voor isolatie van zolders en tussenvloeren.

Schapenwol is bijzonder gevoelig voor insecten, vooral motten. De aankoopprijs, inclusief BTW en exclusief installatie, bedraagt 62 per zak van 10 kg.

Elk van deze isolatiematerialen is een uitstekend middel om het lawaai en het energieverbruik in huis te verminderen. Ze zijn milieuvriendelijk en minder duur in aanschaf.

 

Notez ce post