U wilt uw huis in België isoleren, maar u weet niet welke materialen u moet gebruiken om het goed te doen? Ons artikel is hier om al uw vragen te beantwoorden. Pleisterwerk speelt een belangrijke rol bij de isolatie van muren. Dit materiaal bestaat is een betontype op basis van polystyreenbolletjes die een uitstekende thermische weerstand biedt. Het kan in verschillende lagen worden aangebracht zonder de vorm van de muur te veranderen. Dit maakt bepleistering tot het beste alternatief voor een buitengevelisolatieproject. Het is licht en effectief. Pleisterwerk op isolatie biedt vele belangrijke voordelen. In dit artikel zult u te weten komen wat de echte voordelen van pleisterwerk op isolatie zijn.
De voordelen van pleisterwerk op isolatie
Pleisterwerk biedt een aantal isolatievoordelen, waaronder de volgende:
Esthetisch voordeel
De toepassing van pleister op isolatie voegt elegantie en verfijning toe aan de gevel. Pleisterwerk maakt de gevel uniformer en schoner. Het pleisteren van de voorgevel heeft de laatste jaren een grote evolutie doorgemaakt. Het is nu verkrijgbaar in verschillende kleuren die passen bij de buitenkant van uw huis. De nieuwe bestanddelen van isolatiepleister zijn van betere kwaliteit.
Economisch voordeel
Energieverliezen via het dak zijn goed voor meer dan 30% van de energiefactuur. Het aanbrengen van isolatiepleister aan de buitenkant van het huis beperkt het energieverbruik. De pleister elimineert de thermische punten in het huis. Hoewel de kosten van de pleister vrij hoog zijn, zullen de besparingen zichzelf terugbetalen. Gips op isolatie is kosteneffectiever en maakt het mogelijk een groter oppervlak te bedekken. Dit materiaal is zowel geschikt voor het isoleren van een nieuw huis als voor het isoleren van een oud huis.
Ruimte voordeel
Bij interne isolatie wordt het oppervlak van het huis onvermijdelijk met 7% verminderd, maar bij externe isolatie is het verschil niet merkbaar. De woonruimte van het gebouw dat u wenst te beschermen, blijft intact en het aanbrengen van isolatiepleister brengt geen moeizaam werk met zich mee. U kunt zelfs thuisblijven tijdens de isolatiewerkzaamheden. Als u echter buitenmuren isoleert die omvangrijker zijn dan de isolerende pleister, moet u letten op de grondgebruiksfactor (LUF) en het kadaster op de hoogte brengen van eventuele wijzigingen.
Andere voordelen
Pleister op isolatie heeft een hoge weerstand tegen vocht en hitte. Als het hard regent, wordt het vocht van de muur overgebracht naar de binnenkant van het huis. Zonder goede isolatie kan dit uw interieur beschadigen. Het gebruik van isolerende pleister beperkt dit probleem. Dit materiaal werkt als een geleider voor water dat in de muren probeert te sijpelen. Het aanbrengen van pleister op isolatie beperkt zo het ontstaan van schimmel en zwarte vlekken die de esthetiek van het huis bederven.
Pleisterwerk op isolatie maakt verschillende soorten afwerkingen en texturen mogelijk. Het kan worden gebruikt op moderne en oude gebouwen.
Snel en betaalbaar aan te brengen: pleisteren gaat snel en gemakkelijk, vooral met een spuitpistool.
De verschillende materialen
Deze pleisterwerk materialen zijn te verdelen in 2 categoriën:
- Mineraal pleisterwerk wordt met de hand aangebracht. Hiermee kunnen verschillende soorten afwerking worden bereikt, afhankelijk van de te isoleren structuur.
- Synthetisch pleisterwerk kan worden gebruikt als een coating op een isolatielaag. Dit materiaal is vrij elastisch. Dit elimineert het risico op scheuren.
De verschillende soorten afwerkingen van pleisterisolatie
Er zijn verschillende soorten afwerking die kunnen worden gerealiseerd met pleisterwerk op isolatie:
- De rustieke afwerking geeft een verouderd effect. De techniek bestaat erin het pleisterwerk op isolatie te modelleren zodat het de vorm van de muur volgt. Dit resulteert in een gladdere wand.
- De gespoten afwerking wordt verkregen met een pompmachine. Zodra het gips in de machine is geplaatst, wordt het op de muur gespoten. Deze techniek bespaart energie en geld.
- De ruw gegoten afwerking is aantrekkelijk en decoratief. Deze methode vergt tijd en energie. Het moet worden uitgevoerd door een vakman.
- De afwerking met geplet pleisterwerk is een modernere techniek. Het is snel te doen en minder duur.
- Geschraapt pleisterwerk wordt aan de buitenkant aangebracht. Het gebeurt in twee stappen. De eerste stap is het pleister op de muur spuiten met een spuitpistool. De laag moet dik genoeg zijn om een perfecte hechting aan de muur te verzekeren. De tweede stap bestaat uit het glad maken van het pleister met een schraper om een ruwe, maar zeer elegante afwerking te verkrijgen.
Hoeveel kost het om over isolatie te pleisteren?
Over het algemeen variëren de kosten van pleister op isolatie afhankelijk van het soort werk dat moet worden uitgevoerd en de aard van het pleisterwerk, dat wil zeggen tussen 80 en 100 euro per m² exclusief belasting. Om particulieren aan te moedigen om aan het milieu te denken, heeft de Belgische regering een premiestelsel opgezet. Om ervan te kunnen profiteren, moet u natuurlijk wel aan bepaalde voorwaarden voldoen, zoals wonen in België. In Wallonië bijvoorbeeld wordt de premie berekend op basis van de besparing in kWh ten gevolge van muurisolatiewerkzaamheden. U bespaart € 0,15 per kWh. Om voor deze premie in aanmerking te komen, moet u aan bepaalde voorwaarden voldoen, met name
- Het huis moet ten minste vijftien jaar bewoond zijn
- De eigenaar moet in dit geval Wallonië wonen.
- Hij moet meerderjarig zijn
- De werkzaamheden moeten worden uitgevoerd door een door de Kruispuntbank voor Ondernemingen erkende aannemer.
In Brussel worden de premies berekend per m². Door het gebruik van natuurlijke isolatie kunt u profiteren van een premie van €15 als aan bepaalde voorwaarden is voldaan:
- Je bezit een huis in Brussel
- De werkzaamheden moeten worden uitgevoerd door een door de Carrefour des Entreprises erkende aannemer.
- Het gebouw moet minstens 10 jaar oud zijn voor de renovatiewerkzaamheden.