WIJ ZOEKEN GEVELBOUWERS

maart 24, 2022

Hoe kan u het verschil zien tussen flexibele en harde isolatiematerialen?

dd-isolation

 

Bent u nieuw in de isolatiebranche en heeft u moeite om onderscheid te maken tussen isolatiematerialen? Dat is heel begrijpelijk. Als beginner is het niet makkelijk om deze twee meteen van elkaar te kunnen onderscheiden. Flexibele en harde isolatie verschillen op diverse punten van elkaar. Ontdek hier de belangrijkste criteria die u helpen om deze isolatiematerialen van elkaar te onderscheiden!

 

Flexibele isolatie voor binnenisolatie

 

Flexibele isolatiematerialen worden hoofdzakelijk gebruikt voor binnenisolatie. Door hun flexibiliteit kunnen deze materialen zich makkelijk aanpassen aan de ondergrond. Het monteren ervan vereist andere handelingen dan wanneer u de buitenzijde zal isoleren.

Dankzij hun lage dichtheid van 40-55 kg/m² kunnen flexibele isolatiematerialen gemakkelijk op houten of metalen frames worden geplaatst. Door hun flexibiliteit kunnen zij imperfecties in een constructie verkleinen en kieren wegwerken die koudebruggen kunnen veroorzaken. Om de werking te optimaliseren, wordt aanbevolen de materialen te installeren volgens de methode van de kruislaagse isolatie.

 

Voordelen van flexibele isolatiematerialen

 

Flexibele isolatie heeft vele voordelen:

  • De toepassing ervan is zeer eenvoudig en vereist niet veel inspanning
  • U kunt ze gemakkelijk in de gewenste vormen snijden met een mes of een elektrische zaag
  • Bestendig, ze gaan lang mee

 

Nadelen van flexibele isolatiematerialen

 

Het grootste nadeel van flexibele isolatie is het productieproces. Bovendien:

  • Het produceren van dit materiaal is erg complex
  • Flexibele isolatiematerialen zijn duurder dan los gevulde isolaties

 

Verschillende soorten flexibele isolatie

 

U vindt flexibele isolatie in verschillende vormen:

  • Flexibele houtwolpanelen
  • Cellulose panelen
  • Flexibele vlas- of henneppanelen
  • Er zijn ook panelen die van een mengsel van vezels zijn gemaakt

Die van hennep en hout zijn geschikt voor het isoleren van muren van binnenuit en van zolderruimtes. Dit zijn isolaties die gemakkelijk kunnen worden geplaatst en gesneden dankzij het cellulosevlies. Linnengoed is geschikt voor scheidingswanden en wanden met houten frames.

Voor alle soorten flexibele isolatie die u kiest, is het aan te bevelen een waterdichte laag aan de buitenkant en een dampscherm aan de binnenkant aan te brengen om de thermische prestaties te verbeteren en de levensduur van het materiaal te verlengen.

 

Harde isolatiematerialen: voor buitenisolatie

 

Harde isolaties met een dichtheid tussen 110 en 260 kg/m³ zijn een uitstekende oplossing voor de thermische en akoestische isolatie van woningen aan de buitenzijde. Ze worden gebruikt als wandbekleding en zorgen ervoor dat noch koude noch lawaai uw woning binnendringen. Als alternatief kunt u stijve panelen gebruiken die op de eerder bepleisterde muur worden bevestigd. In dit geval hoeft u geen extra constructies te plaatsen om de afwerking te ondersteunen.

De meeste stijve panelen hebben zowel isolerende als regendichte eigenschappen. Ze moeten aan de buitenkant van uw huis boven de dakspanten worden geïnstalleerd volgens de sarking-methode. Vanwege hun externe bestemming moeten stijve panelen mechanisch en fysisch sterk zijn. Zij moeten ook waterdicht zijn.

 

Voordelen van harde isolatiematerialen

 

  • Harde panelen zijn op de markt verkrijgbaar in diktes gaande van 5 mm tot 240 mm (10, 20, 30, enz.)
  • Je kunt ze heel gemakkelijk doorzagen met een cirkelzaag
  • Ze zijn extreem gemakkelijk aan te brengen en kunnen 1,5 maand in de regen blijven liggen zonder te bederven

Als u een optimale geluidsisolatie in uw woning wilt bereiken, is harde buitenisolatie uw beste keuze. Zij zullen u helpen om u te ontdoen van lawaai van buitenaf wanneer u thuis bent

 

Nadelen van harde isolatiematerialen

Als nadelen:

  • Harde buitenisolatie is dikker dan flexibele isolatie en kan dus ruimtes verkleinen
  • Harde isolatie is duurder dan flexibele isolatie

 

Verschillende soorten harde isolatie

 

Harde buitenisolatie bestaat in verschillende vormen, waaronder houtwol, glaswol, steenwol en polystyreen. Bovendien wordt de vraag van de markt naar thermische isolatie vanaf de buitenkant steeds groter. Grote fabrikanten ontwikkelen momenteel efficiënte isolatiepanelen.

De laatste ontwikkeling? Houtvezel panelen! Dit is een innovatieve, ultra-duurzame blokconstructie die een voorbehandeling heeft ondergaan om waterafstotend te zijn. Zij worden vooral gebruikt voor het isoleren van gevels en buitendaken.

 

Enkele suggesties

 

isolatiematerialen-wol-thermisch

 

Harde platen kunnen worden gebruikt voor de uitwendige isolatie van gevels, vloeren en daken. Wees echter voorzichtig bij de keuze van het materiaal en de dikte van de planken. De volgende factoren moeten in beschouwing worden genomen:

  • toepassingstechnieken,
  • de gewenste resultaten

Nu weet u hoe u flexibele en harde isolatiematerialen van elkaar kunt onderscheiden. Afhankelijk van uw behoeften, kunt u kiezen welke van de isolatiematerialen het beste bij u past.

Notez ce post