WIJ ZOEKEN GEVELBOUWERS

maart 24, 2022

Geluidsisolatie: thuis een muziekkamer creeëren

dd-isolation

 

Het is minder populair dan thermische isolatie, maar geluidsisolatie is evengoed belangrijk. Het beschermt de kamer tegen geluiden van buitenaf of voorkomt de overdracht van geluid naar buiten. Het is ideaal om in een kamer naar muziek te luisteren zonder de rust van aangrenzende kamers te verstoren.

Wilt u een muziekkamer in uw huis inrichten? Ontdek alles wat u moet weten over geluidsisolatie om uw project tot een succes te maken!

 

Wat is geluidsisolatie?

 

Geluidsisolatie is een proces waarbij een ruimte wordt beschermd tegen lawaai van buitenaf. Tegelijkertijd kunnen binnengeluiden naar andere kamers worden gedempt. De belangrijkste functie is dus de transmissie van geluid van punt A naar punt B te verminderen.

 

Om succesvol te zijn, moet bij geluidsisolatie rekening worden gehouden met factoren zoals:

  • de constructie van de te isoleren ruimte (bouwmaterialen, oriëntatie en knooppunten van de muren)
  • de geluidsisolerende materialen die u wilt
  • de uitvoering

Als u dus van plan bent een muziekkamer in uw huis in te richten, moet u het geluid dat u wilt beperken, kunnen classificeren.

 

geluidsisolatie-geluidswerende-isolatie-materialen

Categorisering van geluid

 

Lawaai kan worden onderverdeeld in verschillende soorten. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen luchtgeluid, waaronder lawaai van buitenshuis, zoals geluidsoverlast van de buren, lawaai tussen twee kamers en lawaai van naburige etages.

Als het geluid wordt veroorzaakt door de trillingen van een ruimte, wordt het contactgeluid genoemd. Zoals het geluid van de trommel van een wasmachine, voetstappen, of een hamer die tegen een muur slaat. In dat geval stellen de technici een akoestische correctie voor.

 

Ten slotte is er het lawaai van apparatuur, dat betrekking heeft op leidingen, boilers en ventilatiesystemen.

 

De wetten voor geluidsisolatie

Om een kamer te isoleren, hanteren experts twee basiswetten.

 

Wet van behoud van massa

 

Een massieve betonnen muur, bijvoorbeeld, verspreidt minder geluid dan een holle muur. De reden hiervoor is dat hoe dikker het te isoleren materiaal is, hoe minder geluid er ontsnapt. De dichtheid speelt dus een zeer belangrijke rol bij de geluidsisolatie. Afhankelijk van het te dempen geluid (menselijke stem, muziek, omgevingslawaai) zal de wand een verschillende structuur hebben. Er moet echter rekening worden gehouden met de sterkte van de muren om beschadiging van de funderingen en overbelasting te voorkomen.

 

De massa-veer-massa wet

 

Om geluidsisolatie te bereiken wordt het massa-veer-massa principe gebruikt. Het bestaat uit het plaatsen van een veer tussen twee muren (buiten en binnen). In het algemeen wordt de veer gevormd door het isolatiemateriaal of de lucht tussen de twee massa’s. Het wordt gebruikt om de verspreiding van geluid tussen twee afzonderlijke ruimten te dempen. De flexibele isolatielaag wordt tussen de isolatie en de muur aangebracht. Aangezien veel huiseigenaren niet zullen toestaan dat u een dikke muur in hun gebouw maakt, is dan de tweede methode de interessantste.

 

Hoe krijg je geluidsisolatie?

 

De geluidsisolatie van een kamer hangt ook af van de luchtdichtheid van de muren. Luchtlekkage van binnen naar buiten en vice versa moet zoveel mogelijk worden vermeden. Om dit te doen, moet u bepaalde stappen volgen, afhankelijk van het lawaai en de oorzaak ervan.

 

Opsporen en isoleren van storende geluiden

 

Geluid verplaatst zich door luchtgolven die de snelste weg zoeken. Ze laten de muren trillen, waardoor het geluid door de vloer, het plafond en zelfs de zijkanten gaat. De horizontale en verticale wanden moeten dus worden geïsoleerd om het probleem op te lossen. Daarom moet, voordat de storingsbron kan worden geïsoleerd, eerst de aard van het geluid worden vastgesteld.

 

Beperking van het luchtgeluid

 

De ideale oplossing in dit geval is het gebruik van een metalen frame als afzonderlijke wandbekleding. Dit wordt verbonden met veerkrachtige materialen met geluidsisolatie tussen de gipsplaat en het raamwerk. Er zijn 6 belangrijke stappen in dit proces:

 

Stap 1: maak een metalen frame met rails en noppen. Het moet gescheiden zijn van de te isoleren muur om een luchtlaag te vormen. Het is mogelijk om voor een houten frame te kiezen, maar de isolerende werking zal dan minder zijn.

Stap 2: leg een veerkrachtige strip onder het frame. Deze is meestal gemaakt van rubber, houtvezel of kurk.

Stap 3: plaats een geluids- en warmte-isolator in het kozijn. Houtwol van 40 mm is perfect geschikt.

Stap 4: voeg een afwerking toe, zoals gipsplaat.

Stap 5: vermijd contact tussen de afwerkingspanelen, de aangrenzende muren en zelfs het plafond. Het oppervlak kan luchtdicht worden gemaakt door een perimeterdichting aan te brengen of door het na reiniging met mastiek (hars) af te dichten.

Stap 6: breng een verf- of pleisterlaag aan ter verfraaiing.

 

Het is ook belangrijk om een dampscherm te voorzien tussen het metalen frame en de plaat voor een binnenafwerking als de bekleding naar buiten is gericht.

 

Een scheidingswand maken

 

De bouw van een scheidingswand is bijna identiek aan de vorige operatie. Een scheidingswand wordt gemaakt met een metalen frame en veerkrachtige materialen.

 

Minerale wol wordt aanbevolen om geluidsoverlast te beperken. Het behoort tot de categorie van de zachte veren (zoals polyurethaan composiet schuim). Deze absorberen het geluid beter.

 

Geluidsisolatie van de vloer en de ramen

 

In dit geval wordt gekozen voor een bekleding zoals een dik tapijt of een zwevende parketvloer. Een isolerende laag met een gewapende betonplaat en structurele veranderingen aan de deuren worden eveneens aanbevolen. Vergeet niet om flexibele isolatie in het verlaagde plafond te verwerken.

 

Raamkozijnen moeten waterdicht zijn. Het betimmeringswerk in het algemeen moet in perfecte staat zijn en beschermd zijn tegen termieten. Indien nodig, aarzel niet om rubbers te gebruiken om luchtlekkage te voorkomen. Bovendien kunt u gebruik maken van schuifpuien. Voor dit doel zijn verschillende soorten beglazing beschikbaar:

 

  • klassieke beglazing in aluminium, hout of PVC
  • conventionele dubbele beglazing (4-6-4 of 4-12-4), die minder geschikt is voor geluidsisolatie
  • asymmetrische dubbele beglazing, die een isolatie van ongeveer 35 dB oplevert
  • versterkte isolerende beglazing, die zeer doeltreffend is met een dempingsniveau van 40 dB

 

Huurders en eigenaars kunnen onder bepaalde voorwaarden profiteren van een belastingsvoordeel op de prijs (inclusief BTW) van nieuwe ramen. Installatiekosten zijn over het algemeen niet inbegrepen.

Notez ce post