WIJ ZOEKEN GEVELBOUWERS

maart 24, 2022

Isolatie van geëxpandeerd polystyreen: steeds belangrijker

dd-isolation

 

Thermische isolatie is een essentiële oplossing om de temperatuur in een ruimte te handhaven en energie te besparen. Er zijn verschillende soorten isolatie die in een thermisch isolatieproject kunnen worden gebruikt. Geëxpandeerd polystyreen wordt steeds populairder vanwege de vele voordelen die het biedt. Ontdek hier meer over geëxpandeerd polystyreen isolatie!

 

Wat is geëxpandeerd polystyreen?

 

Geëxpandeerd polystyreen is een synthetisch isolatiemateriaal dat wordt gemaakt van een aardoliederivaat: nafta. Hij kan grijs of wit van kleur zijn, afhankelijk van de fabrikant. Deze isolatie, beter bekend als EPS, is een van de meest gebruikte in zijn categorie. Het is gemaakt van polystyreenbolletjes die uitzetten wanneer ze in contact komen met waterdamp. Pentaan wordt toegevoegd om de expansie te versnellen.

 

Als de temperatuur stijgt, kunnen deze bolletjes tot veertig maal hun oorspronkelijke volume uitzetten. Aan het eind van de chemische reactie is het resultaat een synthetisch product dat bestaat uit 2% materiaal en 98% lucht. De kleine parels worden in vormen samengeperst tot vellen. EPS heeft een dichtheid van 10 tot 30 kg per kubieke meter.

 

Deze cellulaire isolatie bestaat bijna volledig uit lucht en dat maakt het zo perfect. Het is deze lichtheid die het zijn isolerend vermogen geeft.

 

geëxpandeerd-polystyreen-synthetisch-isolatiemateriaal

 

De voor- en nadelen van polystyreen isolatie

 

Het is belangrijk om alle voor- en nadelen van te voren te kennen. Laten we eens kijken naar de voordelen en beperkingen van het gebruik ervan.

 

De voordelen van geëxpandeerd polystyreen

 

EPS is een isolatiemateriaal dat zowel binnen als buiten kan worden gebruikt en EPS wordt gewaardeerd om zijn thermische prestaties. Er is een grote vraag naar dit product. Het biedt namelijk vele voordelen op het gebied van installatie, isolerend vermogen en duurzaamheid. Het product is ook nog eens zeer toegankelijk en heeft het voordeel goedkoop te zijn.

 

De installatie is meestal zeer eenvoudig, omdat het materiaal zeer gemakkelijk te monteren is. Het houdt ook goed stand in vochtige omgevingen, dus er is geen slijtage risico. Het is waterdicht, in tegenstelling tot wol. Het heeft een lange levensduur, zo’n 50 a 75 jaar. Het is het meest gebruikte isolatiemateriaal door vakmensen.

 

Bovendien is EPS door zijn ultralichte dichtheid goed bestand tegen samenpersing. Het is perfect voor een rustige winter. Voor een grotere drukbestendigheid bieden isolatieprofessionals echter geëxtrudeerd polystyreen aan, dat minder milieuvriendelijk is dan EPS.

 

Producten van geëxpandeerd polystyreen zijn Acermi gecertificeerd (vereniging voor de certificering van isolatiematerialen) en zijn gemakkelijk te recyclen.

 

Dit materiaal past zich aan elke gewenste vorm aan. Het is daarom een ideale oplossing voor de isolatie van verloren zolders.

 

Het wordt algemeen aanbevolen voor dak-, zolder-, kruipruimte-, muur- en vloerisolatie. Dit product is in verschillende vormen verkrijgbaar:

 

  • in bladen
  • in bulk voor injectie
  • in composietmaterialen.

In sommige gevallen kunt u profiteren van subsidies om de kosten voor het isoleren van uw woning te verlagen. In Brussel, bijvoorbeeld, kunnen deze variëren van :

 

  • 35 tot 55 €/m² voor dakisolatie;
  • 35 tot 45 €/m² voor binnenmuren;
  • 50 tot 90 €/m² voor de buitengevels;
  • 35 tot 45 €/m² voor de vloer van het huis.

 

Het bedrag van de bonus kan variëren afhankelijk van uw inkomen en het soort materiaal dat wordt gebruikt. Als het materiaal natuurlijk is, krijgt u een bonus van 15 euro/m², die u niet krijgt als u geëxpandeerd polyester kiest.

 

De nadelen van geëxpandeerd polystyreen

 

EPS heeft, ondanks zijn vele kwaliteiten, enkele beperkingen. Het is een zeer slechte geluidsisolator. Het kan geen geluid opvangen in een ruimte, maar het kan wel het geluid van een vallend object op de vloer absorberen. Om het een geluidsisolator te maken, bieden fabrikanten zilverpolystyreen met plastic coating aan.

 

Het is ook niet de meest milieuvriendelijke isolatie, aangezien zij uit aardolie wordt gewonnen. Kurk is een ecologischer alternatief.

 

Bovendien is EPS niet brandwerend. Het moet brandwerend worden gemaakt en worden gecombineerd met andere materialen, zoals gips, om de schade in geval van brand te beperken. Bovendien komt bij de verbranding ervan een enorme hoeveelheid koolmonoxide en kooldioxide vrij. Deze gassen zijn gevaarlijk voor de gezondheid en kunnen aandoeningen aan de luchtwegen veroorzaken.

 

Het is ook ongeschikt voor oudere gebouwen. Knaagdieren zijn er dol op en kunnen het beschadigen. Door deze aanvallen vermindert de effectieve werking van de isolatie. Er moeten maatregelen worden genomen om dit ongedierte te verdrijven.

 

Na verloop van tijd kan het volume verliezen en samengedrukt worden. Het is ook gevoelig voor korrosie.

 

 

polystyreen-lucht-uitzetting

 

Het gebruik van geëxpandeerd polystyreen

 

Geëxpandeerd polystyreen isolatie kan worden gebruikt in vele ruimtes van het huis. Het is op de markt te vinden in de vorm van panelen van verschillende diktes, afhankelijk van de wensen.

 

EPS is geschikt voor renovatiewerkzaamheden in uw woning, als u het aantal koudebruggen onder controle wilt houden. De panelen kunnen met deuvels worden gelijmd of met mortel worden vastgezet.

 

Polystreen-geëxpandeerd-alles-weten-over-polystyreen-isolatie

 

Prijs van polystyreen isolatie plaatsing

 

Er zijn verschillende varianten van polystyreen. Sommige leveranciers bieden het aan met brandbeveiliging, bijvoorbeeld. Een strook steenwol kan worden toegevoegd. Platen zonder extra coating kosten ongeveer 10-15 €/m2. De prijzen stijgen wanneer een pleisterlaag wordt toegevoegd, oftewel ongeveer 12 €/m2 per gekochte plaat.

 

Met polystyreenplaten zijn de kosten nog hoger en kunnen zij oplopen tot 50 €/m2 zonder belastingen. Deze platen worden aanbevolen voor het isoleren van een vloerplaat. De panelen zijn dun genoeg om de nodige isolatie te bieden om zonder zorgen de winter door te komen. Voor doe-het-zelvers is de installatie eenvoudig en kan zonder de hulp van een specialist worden uitgevoerd.

 

Prijs van het plaatsen van polystyreen kraal isolatie

Polystyreen korrels worden gebruikt om de kieren op te vullen en kosten gewoonlijk €35/m2 zonder arbeidskosten. In het geval van aan de buitenkant aangebrachte isolatie kunnen de prijzen oplopen tot ongeveer 100 €/m2. Geëxpandeerd polystyreen is een van de beste synthetische isolatoren en is zeer prijsgunstig. Het kan aan alle behoeften worden aangepast en is een ecologische oplossing.

Notez ce post