WIJ ZOEKEN GEVELBOUWERS

maart 24, 2022

Isolatie: glaswol is het antwoord op alles!

dd-isolation

Wilt u thermische of akoestische isolatiewerkzaamheden in uw woning uitvoeren, maar weet u niet welk materiaal u moet kiezen? Heeft u bij het zoeken naar een oplossing wel eens van glaswol isolatie gehoord? Maar weet u eigenlijk wat het is? Wat zijn de belangrijkste toepassingen? Hoeveel kost glaswol isolatie? We vertellen u alles in dit artikel!

 

Wat is glaswol?

 

Glaswol is isolatiemateriaal dat wordt gemaakt van gerecycleerd glas en zand. Het behoort tot de minerale isolatiematerialen en wordt gebruikt voor de thermische, akoestische of geluidsisolatie van een gebouw. De thermische geleidbaarheid van deze minerale wol isolatie is vergelijkbaar met die van stilstaande lucht. Stilstaande lucht is een goede natuurlijke isolator, maar het is lastig om dit effect ook thuis te creeëren aangezien lucht in zijn natuurlijke staat niet vaak stilstaand is. Daarom is glaswol ontworpen! Door de flexibele en vezelachtige structuur van glaswol kan dit isolatiemateriaal de droge en stille lucht vasthouden en geeft hem dus een groot isolerend vermogen.

Glaswol komt over het algemeen in verschillende vormen voor, afhankelijk van het gebruik dat u ervan wenst te maken:

  • Glaswol platen
  • Glaswoldekens
  • Glaswolvlokken

 

Belangrijk: Glaswol platen zijn het gemakkelijkst te installeren (voor wandtoepassingen) en zijn het meest tijdbesparend. Glaswoldekens zijn nuttiger wanneer u van plan bent om de zolder van uw woning met wol te isoleren.

 

Wat zijn de gebruiksdoeleinden of toepassingen van glaswolisolatie?

 

Zoals hierboven vermeld, wordt glaswol gebruikt voor:

 

Thermische isolatie

 

Optimale thermische isolatie biedt u een comfortabelere leefomgeving. Het zorgt er voor dat uw woning minder koud is in de winter en minder warm in de zomer. Daarnaast verbetert thermische isolatie van glaswol op doeltreffende wijze de energie prestaties van uw woning en verlaagt tegelijk de kosten van uw facturen.

 

Geluidsisolatie

 

Glaswol is zeer geschikt voor geluidsisolatie dankzij de open vezelstructuur die ervoor zorgt dat geluid van buitenaf wordt opgenomen. Daarnaast zorgt de akoestische isolatie ervoor dat binnengeluid zich niet buitenshuis verspreidt.

 

Brandwerende isolatie

 

In geval van brand verspreidt glaswol de vlammen niet en geeft het geen giftige dampen af. Dit komt omdat het onbrandbaar materiaal is dat passief blijft bij brand. Als de brand zich in een kamer heeft voorgedaan en u heeft daar wol isolatie kunt u er zeker van zijn dat het vuur alleen in die kamer blijft!

Wist u dat? Glaswol heeft een classificatie die is toegekend door het Europese Euroklasse brandreactiesysteem. Er zijn in totaal 7 klassen – van A1 tot F – maar de meeste van deze materialen zijn ingedeeld in A1 of A2.

 

Dikte, weerstand en prestaties van glaswol: wat moet u weten?

 

Als algemene regel geldt dat een goede dikte van het materiaal moet worden gebruikt om een huis optimaal te isoleren. Ook moet rekening worden gehouden met de prestaties en de weerstand (R) van uw wol om van meer comfort in uw huis te kunnen genieten.

  • Voor zolderisolatie moet de dikte van de best mogelijke isolatie tussen 40 en 47 cm bedragen voor een warmteweerstand van R=10 R(m².K/W)
  • Voor de isolatie van de muren van het huis moet glaswol 16 cm dik zijn voor een warmteweerstand van R=5 R(m².K/W)
  • Voor de isolatie van de dakhellingen (onder het dak) moet de dikte van glaswol 28 cm bedragen voor een warmteweerstand van R=8 R(m².K/W).

Er zijn glaswolproducten op de markt met een warmtegeleidingsvermogen van 0,032 W/m/K of zelfs 0,030 W/m/K. Als u voor dit soort isolatie kiest, mag u niet vergeten dat de juiste dikte een belangrijk criterium is om van de gewenste effecten te kunnen genieten.

 

Glaswol isolatie: pluspunten, minpunten en budgetteren!

 

Zoals elk goed bouw- of renovatiematerial heeft ook glaswol verschillende voor- en nadelen. Het is ook belangrijk voor u om te bepalen hoeveel geld u hier aan uit kan geven.

 

De voordelen

 

  • Uitstekende prijs/kwaliteitsverhouding
  • Goede thermische, akoestische en geluidswerende prestaties
  • Zeer gemakkelijk te installeren door doe-het-zelvers
  • Dicht oppervlakken af en beschermt tegen brand
  • Zeer duurzaam materiaal dat tot tien jaar kan worden gebruikt

De nadelen

 

  • Materiaal is gevoelig voor knaagdieren
  • Glaswol verliest zijn werking wanneer het nat is
  • Irriterend effect op ogen, huid en luchtwegen tijdens installatie. Het dragen van een veiligheidsbril, masker en handschoenen is een uitstekende oplossing.

Budgetteren

 

Het is vaak moeilijk om een nauwkeurig kostenoverzicht voor wol isolatie op te stellen aangezien de kosten van verschillende criteria afhangen:

 

  • Het type glaswol dat u kiest: Wat is de dikte, de thermische geleidbaarheid en de warmteweerstand (R)? Vergeet niet dat isolatiemateriaal met een goede dikte, een goed warmtegeleidingsvermogen en een goede thermische weerstand een buitengewoon isolerend vermogen zal hebben.
  • Waarvoor wilt u het gebruiken: wilt u het gebruiken om zolders, muren of kruipruimtes te isoleren? Wat voor soort isolatie zoekt u? Dekens, vlokken of platen? Al deze elementen zullen een invloed hebben op de uiteindelijke kosten.
  • De samenstelling en het type oppervlak: Wordt het te isoleren oppervlak in m³ of m² aangegeven? Heeft u rekening gehouden met de technische aspecten en de inrichting van de ruimte? De arbeidskosten als u een professional inschakelt?

Bij wie kunt u terecht voor glaswolisolatie?

 

U moet zich ervan bewust zijn dat het plaatsen van glaswol een ingewikkelde, zelfs lastige operatie is, die het best aan een specialist in de isolatiesector wordt overgelaten. DD-isolation beschikt over een netwerk van ervaren, getalenteerde en gepassioneerde vakmensen in heel België. Aarzel niet om contact met ons op te nemen en één of meerdere offertes aan te vragen!

 

Notez ce post